SOCIAL MEDIA

Rizik za nastanak hipertenzije

Rizik za razvoj hipertenzije možemo smanjiti, ako jedemo zdravu hranu. Pokušajte usvojiti ishranu kod koje je naglasak na voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima s niskim sadržajem masnoća. Jedite manje zasićenih masnoća. Kod osoba oboljelih od hipertenzije bitno je još naglasiti da veliki značaj ima omjer i količina elektrolita, gdje je kalij poželjan mineral i potrebno ga je unositi u što većoj količini, a unos soli (natrija) ograničiti na 2.000 mg dnevno. Banane, rajčice, zeleno lisnato povrće su namirnice koje su dobar izvor kalija i treba ih kombinirati u svakodnevnom jelovniku. Uz kalij važnu ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska imaju minerali kalcij i magnezij. Preporučuje se unos omega 3 masnih kiselina, mineralna voda bogata bikarbonatima, češnjaka.


Smanjite količinu soli u hrani, niže razine natrija 1.500 mg dnevno prikladne su za osobe koje su stare 51 ili više godina te osobe koje imaju hipertenziju, dijabetes ili hroničnu bolest bubrega. Inače granična vrijednost za zdrave odrasle osobe je 2.300 mg natrija dnevno. Ograničite količinu soli pri kuhanju, i ne dodavati so hrani na stolu. Izaberite namirnice sa oznakom „bez dodatka soli“ i izbjegavajte upotrebu prerađenih namirnica koliko god je moguće.

 

Održavajte zdravu tjelesnu težinu - Ako imate višak kilograma vježbajte, jer gubitak kilograma može sniziti krvni pritisak. Svaki izgubljeni kilogram snizuje sistolni krvni pritisak za oko 2,5 mm Hg, a produžuje očekivano trajanje života za oko 3-4 mjeseca.


Povećajte fizičku aktivnost, redovita fizička aktivnost može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i kontroliranju tjelesne težine. Kao sastavni dio promjena načina života i prehrane, redovita aerobna vježba kod osoba s hipertenzijom povezuje se sa sniženjem vrijednosti krvnog pritiska za 4-9/3-9 mmHg. Bavite se nekom fizičkom aktivnošću, barem 30 minuta dnevno. To može biti opuštajuća šetnja ili vožnja bicikla, ove aktivnosti pomažu da se osjećate bolje, a pri tome trošite suvišne kilograme. Prema American College of Sports Medicine iz 2004. godine preporuka hipertoničarima za vježbu je da to bude aerobna aktivnost u kombinaciji sa statičkim vježbama. Premda je cilj barem pola sata tjelesne aktivnosti u većini dana u sedmici, umjerenija aktivnost je također povezana sa zdravstvenom koristi.


Ograničite unos alkohola , čak i ako ste zdravi, alkohol može povisiti krvni pritisak. Ako želite piti alkoholna pića, neka to bude umjereno, najviše jedno piće dnevno za žene i sve starije od 65 godina, te dva pića dnevno za muškarce. Prestanak prekomjerne konzumacije alkohola poboljšava zdravlje na više načina, pa tako može da ima direktni uticaj na krvni pritisak.


Ne pušite, nikotin oštećuje zidove krvnih žila i ubrzava proces otvrdnjavanja arterija (ateroskleroza). Ako pušite, zamolite doktora da vam pomogne u odvikavanju.


Borite se protiv stresa, smanjite stres na najmanju moguću mjeru. Primjenjujte zdrave tehnike za savladavanje stresa kao što su opuštanje mišića, duboko disanje i joga, pomaže i puno sna.


Kontrolirajte krvni pritisak  kod kuće, na ovaj način možete pažljivo pratiti svoje fiziološko stanje. Na primjer, je li vaš lijek dovoljno učinkovit i prijeti li vam pojava nekih komplikacija.

POČETNA HIPERTENZIJA NOVOSTI ZANIMLJIVOSTI KONTAKT