SOCIAL MEDIA

Prof. Dr. Jasmin Čaluk

Odgovori
prof.dr. Jasmin Čaluk i Mr.sc.dr Adnan Delić

Mr.sc.dr Adnan Delić

Pitanje

Odgovor

1.- Sanel

Poštovani,

osjetio sam jaku glavobolju u potiljku s desne strane, pao u nesvijest. Kada sam se probudio (nakon 30min)bio sam u kolima hitne pomoći i ničeg se nisam sjećao.

Kod ljekara izmjeren pritisak 280/180.

Nakon toga uradjen nalaz krvi po kojem je sve u granici normale (malo povišena sedimentacija, šećer normalan, trigleciridi malo iznad normalne vrijednosti, itd), uradjen ultrazvuk/kolor dopler (prvenstveno štitnjača i bubrega/nadbubrežnih žlijezda) svih organa i ništa nije nadjeno. Moj ljekar je prepisao terapiju Menartan20mg, Nebilet5mg i Pinox10mg.

Pritisak je nakon terapije bio 150/90 ali sam imao dosta problema sa srcem u vidu probadanja,stezanja i grčeva u predjelu srca(a i u grudnom košu). Sada trošim samo Nebilet ujutro i uveče i nemam više navedenih tegoba osim brzog zamaranja pri naporu i česti gubitak vahduha. Pritisak je 150/100 konstantan.Molim Vaš prijedlog šta da uradim slijedeće da bih ustanovio uzrok hipertenzije.

Hvala,

Pozdrav.

Poštovani,

tegobe koje ste imali mogu biti uzrokovane veoma visokim pritiskom. Mislim da je uvođenje terapije bilo opravdano.

Što se tiče uzroka hipertenzije, mi ga najčešće ne tražimo (niti ga nađemo ukoliko ga i tražimo). Jednostavno, važno je prvo ustanoviti DA LI je pritisak zaista visok, i da li ga treba liječiti, a, potom, zanima nas da li uz terapiju postižemo dobre vrijednosti pritiska. Ukoliko da, onda se terapija nastavlja; ukoliko ne, pokuša se naći druga kombinacija lijekova.

Tek u slučaju da ne uspijemo postići dobru kontrolu pritiska, razmišljamo o uzrocima hipertenzije, i pokušavamo ih otkriti.

Dakle, u vašem slučaju bih nastavio s terapijom uz povremene kontrole pritiska (pritisak mjerite kada mirujete, kada niste pod stresom, ne osjećate tegobe, itd.). Izmjerene vrijednosti zapisujte, i savjetovao bih vam da se za nekih mjesec dana javite ljekaru kako bi se procijenilo da li je bolest pod kontrolom, da li su potrebne dalje pretrage, korekcija terapije, itd.

Svakako se javite ako imate dodatna pitanja.

Srdačan pozdrav,

Dr. Adnan Delić
Kardiocentar Sarajevo

1 - 2 - 3 - 4

Pitanje

Odgovor

2.- Branka

Unazad dve godine imam hipertenziju, u januaru neplanski ostajem trudna i zadržavam trudnoću, u 24 oj nedelji kreće preeklampsija, tačnije superponirana na vec postojeću hipertenziju i gubim trudoću. Moje pitanje je kako ja mogu planirati trudnoću s obzirom na hipertenziju, dali se preeklampsija može ponoviti jer imam toliku želju da ponovo zatrudnim.

Poštovana gospođo,

Hipertenziju je potrebno tretirati i prije, kao i tokom trudnoće, s tim što je izbor lijekova u trudnoći ograničen (neki lijekovi se izbjegavaju zbog potencijalno neželjenih posljedica po dijete. Ipak, trudnoću možete planirati i ako ste hipertoničar, jedino je od početka potrebna stroga kontrola pritiska.

Rizik da se (pre)eklampsija pononovi u trudnoći postoji, no ne znači da će do nje zaista i doći.

Srdačan pozdrav,

Dr. Adnan Delić
Kardiocentar Sarajevo


POČETNA HIPERTENZIJA NOVOSTI ZANIMLJIVOSTI KONTAKT