SOCIAL MEDIA

Mehanizam Regulacije Krvnog Pritiska

Krvni pritisak je primarno reguliran renin-angiotenzin aldosteronskim mehanizmom (RAAS), hormonskim sistemom koji je jedan od mehanizama kojim bubrezi učestvuju u kontroli krvnog pritiska. Pad krvnog pritiska izaziva lučenje renina bubrežnog enzima, renin zatim deluje na protein angiotenzinogen, koji se proizvodi u jetri, a rezultat ove reakcije je oslobađanje angiotenzina I iz angiotenzinogena. Angiotenzin je hormon koji dovodi do suženja (vazokonstrikcije) mišićnog sloja malih krvnih žilica arteriola (najmanjih ogranaka arterija) na periferiji, povećavajući tako krvni pritisak. Ovi mehanizmom se zadržava voda u tijelu, time se volumen krvi u žilama povećava što dovodi do rasta  krvnog pritiska.


Bubrezi na nekoliko načina mogu regulirati krvni pritisak. Ukoliko se vrijednost krvnog pritiska povisi, bubrezi počinju izlučivati veću količinu soli i vode. Time se volumen krvi smanjuje i tako se snižava krvni pritisak. U suprotnom, ako se krvni pritisak snizi bubrezi smanjuju lučenje vode (urinom) iz tijela i tako se zadržavanjem tekućine u krvnom optoku povisuje krvni pritisak. Bubrezi imaju vrlo važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska, i bilo koja bolest bubrega može privremeno ili trajno dovesti do hipertenzije. U praksi susrećemo kod akutnih bubrežnih bolesti (pijelonefritisa-upala tkiva bubrega) ili bubrežnog napadaja zbog kamenca u bubregu najčešće privremeno povišenje krvnog pritiska. Kada se otkloni uzrok (upala, bubrežni kamenac),  pritisak se snizi na normalne vrijednosti, ukoliko nema drugih mogućih uzroka koji podržavaju hipertenziju.


Također i druge bubrežne bolesti kao suženje (stenoza)  bubrežne arterije (renalne arterije), koja opskrbljuje bubrege i nadbubrežnu žlijezdu, dovode do hipertenzije.


Simpatički nervni sistem, koji je dio autonomnog nervnog sistema, koji funkcionira u našem tijelu neovisno o našoj volji, privremeno može povisiti krvni pritisak ukoliko se organizam nalazi u nekoj opasnosti. To je obrambena, tj. kompenzacijska reakcija tijela. Simpatički nervni sistem tako povećava snagu i brzinu srčanih otkucaja. Također ovim mehanizmom sužava se najveći broj arteriola, a proširuje se broj arteriola u skeletnim mišićima, gdje je potrebna veća prokrvljenost. Osim toga simpatički nervni sistem smanjuje izlučivanje soli i vode putem bubrega i tako povećava tjelesni volumen krvi. Simpatički nervni sistem također otpušta hormone adrenalin i noradrenalin koji potiču tj. stimuliraju srce i krvne žile.


Kod pojačanog mišićnog ili fizičkog rada uključuju se kompenzacijski mehanizmi koji održavaju krvni pritisak unutar normalnih granica. Kod pojačanog mišićnog ili fizičkog rada srce izbacuje veći volumen krvi, povisuje se tako krvni tlak što ima za posljedicu širenje (dilataciju) krvnih žila zbog čega bubrezi počinju izlučivati veću količinu vode i soli, zbog čega se krvni pritisak smanjuje. Međutim kod pojedinih ljudi, osobito kod starijih osoba koje imaju arteriosklerotski promijenjene (neelastične arterije) nema kompenzacijskog širenja krvnih žila u naporu, pojačanom mišićnom naporu i krv se ne vraća kompenzacijskim mehanizmom na normalu. Arteriosklerotske promjene na krvnim kapilarama bubrega također će ometati sposobnost bubrega da izlučuje sol i vodu, što na kraju ima za posljedicu hipertenziju.

POČETNA HIPERTENZIJA NOVOSTI ZANIMLJIVOSTI KONTAKT